L’informe del 2020 sobre tots els camps de neu del món destaca que Andorra té un dèficit d’imatge respecte els Alps i que els esquiadors no consideren en general els Pirineu igual que els Alps. Destaca però fortaleses com els canons de neu, el tamany de les pistes o que els pobles estan connectats als camps de neu. L’estudi titulat 2020 ‘International Report on Snow & Mountain Tourism. Overview of the key industry figures for ski resorts’ és el balança anual (és la dotzena edició) a càrrec de Laurant Vanat
Amb 62 pics de més de dos mil metres en 468 quilòmetres quadrats Andorra és la destinació per excel·lència per esquiar als Pirineus. El clima és molt bo i hi ha una gran capacitat de crear neu artificial. L’informe destaca que no hi ha connexió per ferrocarril ni per avió, però que grans ciutats com Barcelona o Tolosa estan a prop. El mercat nacional és insignificant (el situen en 15.000 esquiadors del país) i destaca que a més d’espanyols i francesos també hi ha russos i britànics. Es ressalta que hi ha opcions hoteleres per a tots els “gustos i pressupostos i hi ha una bona oferta d’oci nocturn i shopping”.
L’informe recorda que Andorra va recuperar a la temporada 2017-2018 els 2,5 milions de forfets venut, una marca que no s’havia assolit des del 2008. En la temporada 2018-2019 va viure una baixada del 3%. Andorra, segons el text, ha de competir amb altres destinacions sense tenir un important nombre d’esquiadors nacionals.
“Malgrat les infraestructures modernes, el bon sistema de canons de neu o suficients grans camps de neu que en teoria permetria competir amb els Alps, part dels esquiadors no consideren les pistes andorranes tan atractives com les dels Alps. El país té un dèficit d’imatge a corregir (com tot el Pirineu). Els pobles estan ben connectats amb les àrees d’esquí però la caiguda vertical de les pistes (el desnivell) es menor que a les pistes en els Alps”.
En la classificació mundial de nombre de visitants GrandValira ocupa el catorzè lloc.
Alguns dels gràfics de l’informe.
