El personal d’infermeria de la brigada mèdica de Cuba a Andorra destaca les vivències enriquidores en les primeres tres setmanes d’enfrontament al coronavirus a Andorra. En una videoconferència amb el seu país, quatre dels 25 llicenciats en infermeria de l’equip de l’illa van explicar la seva experiència en l’atenció a malalts de la Covid-19. Leidysbet López, infermera intensivista i coordinadora del personal d’infermeria de la brigada, es va referir al treball que realitzen els seus companys en el centre soci-sanitari El Cedre, que funciona com una institució d’aïllament de casos positius de Covid-19. Va comentar també la feina que fan a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. López va incidir en què “la integració amb la nostra contrapart ha estat molt fàcil, perquè tenim els mateixos perfils i tots estem concentrats en un mateix objectiu, frenar la transmissió del nou coronavirus en la població andorrana”. Va relatar que els infermers cubans estan vinculats a les sales de medicina, de teràpia intensiva i una integrant del grup en la unitat quirúrgica. En El Cedre tenim a tres col·legues atenent la sala de medicina clínica general, va precisar.
La cap dels infermers va comentar que “estem atenent entre 25-30 conductes d’infermeria (pacients) diaris, la qual cosa equival a uns 400 pacients de la brigada en general dels quals uns 100-150 conductes invasives (canalització de vena, injeccions subcutànies) i 200-300 no invasius (cures, seques, signes vitals, etc)”.
Yudid Gámez relata que treballa “en una sala de Covid-19 positiu de medicina interna, en la qual tractem a uns 12 pacients diaris, generalment gent gran que és qui més complicacions presenten. Al principi estàvem una mica temorosos per trobar-nos en un país del primer món, però tot se’ns va fer després senzill i agradable, perquè el personal andorrà ens va donar suport molt des del primer moment”. Gámez posa de manifest que “les infermeres a Andorra fan tècniques que, si bé nosaltres les coneixem, a Cuba no les executem perquè les realitzen els serveis de laboratori clínic, com ara transfusions de sang, preses de mostra per a PCR o frotis nasofaringi”.
Confessa que la seva estada al Principat els ha servit com un intercanvi de coneixements, “en el qual tots ens hem enriquit molt en un ambient amistós i fraternal, emfatitza. Durant la videoconferència, conduïda el doctor Luis Enrique Pérez, cap de la brigada, l’infermer José Espino va coincidir amb l’apreciació de Gámez, en exaltar el càlid acolliment dels sanitaris de la nació europea. Segons Espino “malgrat estar lluny de les nostres famílies, ens hem sentit molt acompanyats per les autoritats i els professionals de la salut andorrans”. Espino detalla que en el seu cas personal ha posat en pràctica “la ventilació en posició prona (no invasiva), que se li col·loca a aquesta mena de malalts durant un temps estimat de 16 a 18 hores. El mètode científic que posa al pacient en una ventilació pron porta una sèrie de requisits i de tècniques que, malgrat conèixer-les, jo no havia practicat abans amb un pacient”.
La infermera Yanetsy Moya es troba en els serveis de medicina interna de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i assegura tenir un ric intercanvi de coneixements amb els professionals andorrans des de la seva arribada.
Tots admeten estar vivint un moment excepcional en les seves vides i esperen poder contribuir al fet que s’aconsegueixi contenir el nou coronavirus.