El nombre d’óssos detectats al Pirineu ha superat enguany la cinquantena d’individus, amb el naixement de deu cries, però encara són necessàries les reintroduccions perquè l’espècie roman en perill crític d’extinció a la Serralada.
A mitjans d’abril, l’ós Cachou, de sis anys, va ser trobat mort a Espanya, sense que se’n sabés la causa de la mort. S’havia vist implicat en la mort d’animals de granja. Les primeres conclusions de l’autòpsia realitzada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) suggereixen la possibilitat d’una baralla amb un altre ós masculí seguit d’una caiguda de 40 metres. Les associacions ecologistes catalanes creuen però que la seva mort podria tenir altres causes, entre elles la intoxicació.
Segons la Fundació Oso Pardo, membre de la gestió transfronterera de la població d’óssos formada per equips de França, Andorra, Val d’Aran, Navarra, Aragó i Catalunya: “La superfície total de presència de l’ós al Pirineu és al voltant dels 10.400 km2, 3.000 km2 més que el 2018 i 5.400 km2 més que el 2017”
Des del començament del segle passat, el nombre d’óssos al massís pirinenc va caure en picat amb 200 el 1900, 78 el 1950, 5 el 1995. Ara són 52, però amb una forta oposició dels ramaders pirinencs que els veuen com un perill ja que a vegades ataquen els ramats per alimentar-se.