El pla d’Oriol Mitjà i Joel López, basat en el que s’ha dissenyat per a Andorra i on ha participat el SAAS tot i que Govern diu que no és el seu pla, ha inclòs importants modificacions respecte a com es farà el test d’anticossos a tota la població (el sistema que ja ha anunciat el ministre Jordi Martínez Benazet que es desenvoluparà al Principat en dues setmanes). Un dels canvis més importants del text revisat passa perquè les persones que hagin generat els anticossos al coronavirus, per tant que l’han passat i s’han curat, rebran un ‘passaport immunitari’ que els permetrà un retorn total a l’activitat. Aquest certificat immunitari es farà tant en format electrònic com en paper. El resultat de la prova de tots els ciutadans es col·locarà dins d’una aplicació global amb la derivació de dades al ministeri de sanitat perquè es pugui saber quina part de la població (i quins col·lectius) estan malalts, sans o han passat la malaltia i han generat anticossos.
La paradoxa del sistema és que els que hagin patit el virus i s’hagin curat tindran moltes més opcions d’un retorn a l’activitat normal que no pas els que no l’han contret, ja que aquests hauran de tenir mesures de precaució extra que comportaran limitacions. Una de les innovacions introduïdes per Mitjà i López recull que les proves es faran en múltiples punts i els ciutadans podran accedir-hi en cotxe o a peu. Se’ls hi prendrà una mostra de la laringe i la prova serològica tindrà un resultat en quinze minuts.
L’informe “Adaptado del plan de Andorra” recull literalment així aquesta modificació:
“Para poder realizar este screening se habilitan múltiples puntos de control, donde el ciudadano podrá acceder con su vehículo o a pie.
•El resultado de l aprueba rápida serológica se obtiene en 15 minutos. Una vez analizado, se comunica el estado del ciudadano y, en función de éste, se definen los pasos a seguir.
•Se ofrecerá un certificado de inmunidad a ciudadanos que ya hayan pasado la infección. Éste será en formato electrónico, y también en papel.
•La información obtenida mediante la prueba se introducirá en la app, sea cual sea el resultado”
L’altre canvi important en el pla indica que les proves a tota la població han de començar en un cert ordre.
Primer s’haurà de fer una prova ràpida de mostreig amb segments de la població que siguin representatius de tot el conjunt per tenir una idea de quin és l’abast de curats, sans i malalts. En segon termes s’ha de fer a tot el personal sanitari de les residències i els padrins que hi viuen. L’alt nivell de morts en aquests centres fa que sigui la prova prioritària. En tercer lloc es faria a totes les persones de més de setanta anys o amb patologies cròniques. L’últim punt canvia respecte a Andorra perquè Espanya no disposa de la capacitat de fer tests ara mateix per a 47 milions de persones. Per això la part de fer als treballadors (quart punt) és opcional, mentre que a Andorra, si finalment Govern el tira endavant, serà per a tothom.
Reproducció literal del segon canvi important:
“1-Realización de la prueba rápida serológica a una muestra poblacional para determinar la prevalencia de infecciónen la población.
2) Realización de la prueba a todos los sanitarios y a residentes en residencias de ancianos.
3) Realización de la prueba a todas las personas mayores 70 años, con patología crónica,o con otros factores predisponentes para COVID-19 grave.
4) Realización opcional a trabajadores en su empresa.”
I els que son fronterers que ni han molts, com ho penseu fer ?
Tenen dret també aquesta test ?
4) Realización opcional a trabajadores en su empresa
I el miler llarg de residents BB? Que faran? I que farà la policia amb ells tot i que estiguin fitxats i controlats? Els farà fora del pais ara? Els regularitzarà? O seguiran fent com que no existeixen?